villa te haren

locatie:
haren, kerklaan

opdrachtgever:

Dhr. L.P. van der Molen

functie: 

woonhuis

bruto vloeropp.:
1200 m2

bouwtijd:
1 jaar

oplevering:
2014

Gelet op de omgeving en de positie in het landschap is als uitgangspunt een positie en hoofdvorm gekozen die aansluit bij de typologie van agrarische bebouwing. Een grote dwarskap met een hoogte alsmede een positie die overeenkomt met de gesloopte schuur. Je zou het kunnen zien als een groot volume waarvan een gedeelte is “afgeknabbeld” en vervolgens is toegedekt met een deken van riet en/of glas.
De afgeknabbelde delen zorgen voor een overhoekse uitstraling (relatie met zijn omgeving) zonder dat de hoofdrichting wordt aangetast. De kap kent geen uitstulpingen in de vorm van dakkapellen; het enige wat er doorheen steekt zijn de gemetselde schoorstenen. Voor daglicht en loggia zijn er delen uit de rieten deken geknipt en/of gesneden.
Voor de materialisatie is gekozen voor een ingetogen, zwartbruine kleurstelling met een kloeke, dubbeldikke steen van steenfabriek Strating.
Het “poolhouse” bij het zwembad is op het zuidwesten georiënteerd in verband met de zon en is nadrukkelijk familie van het hoofdgebouw; zelfde concept en materialisatie kennen ook de stallen aan de oostzijde. De inrichting van het huis is verzorgd door Metropolitan Luxury (Erik Kuster).