Overkapping commandantswoning, prijsvraag, 1e plaats 2012

locatie:
westerbork

opdrachtgever:
herinneringscentrum kamp westerbork

functie:
glazen overkapping en secundaire ruimtes

bruto vloeropp.:
940 m2

bouwtijd:
5 maanden

bouwkosten:
1 miljoen euro

oplevering:
2015

De overkapping dient te functioneren als permanente beschermende – en conserverende schil om het bestaande rijksmonument “Directeurswoning Kamp Westerbork”. De woning is in 1994 officieel als Rijksmonument aangewezen als onderdeel van complex Kamp Westerbork. Daarnaast zal hij sporadisch ruimte moeten bieden voor groeps-ontvangsten, educatieve programma’s en verbeeldende activiteiten.

We hebben het nieuwbouw zo gepositioneerd, dat de menselijke schaal en de relatie met het landschap opnieuw in scene gezet wordt. Bezoekers komen het gebouw binnen via een gang in een laag dicht gedeelte, die ook ruimte biedt voor de pantry, de toiletten en de opslag. Dit is ook bedacht als de overgang naar het terrein, die men vanuit de overkapping ervaart. Tussen de woning en het dichte deel bevindt zich een royale ruimte waar plaats is voor 100 bezoekers. Men kan op deze plek, terwijl men een lezing of toneelstuk bijwoont, zowel de Commandantswoning, het Kampterrein en het landschap ervaren. Voor de toeschouwers is de glazen huid een kader om de woning zonder het doorzicht naar het omgevende terrein te blokkeren. De woning en het landschap moeten ongehinderd gezien kunnen worden. De ritme van de constructie, stalenkolommen en liggers, accentueert de beweging van de overkapping en wordt daardoor een belangrijke deel van het ontwerp.