Steigerplanken

locatie: 
justitiële jeudinrichting “poortje”, veenhuizen

opdrachtgever: 
rijksgebouwendienst

functie: 
werkplaats en kantoren

bruto vloeropp.: 
764m2

bouwtijd: 
8 maanden

bouwkosten: 
950.000

oplevering: 
december 2009

De vraag was om een gebouw met een eenvoudig programma te ontwerpen voor de gevangenis in veenhuizen: een werkplaats op de begane grond voor de gedetineerden, waar ze hout kunnen bewerken, en kantoren op de verdieping voor het administratieve personeel.

De schaal van de context en de randvoorwaarden voor het project hadden een bepalende impact op het ontwerp: het gevangenisterrein heeft een grof en textuurloos karakter die vooral aan een grote schaal refereert. We wilden een kleine menselijke schaal introduceren, hetgeen als thema in het dorp veenhuizen vaker voorkomt, om de ruimte meer kwaliteit te geven. De zwarte houten gevel is geperforeerd met gaten van verschillende afmetingen om een structuur te maken die zich meer dynamisch manifesteert ten opzichte van de bestaande bebouwing.

Tussen de nieuwbouw en de bestaande bebouwing is een nieuwe ruimte ontstaan, waar vlakken met vegetatie zijn geïntroduceerd om een plein en daarmee een aangenamere overgang te maken. Deels met lokaal voorkomende planten en bomen beplant om het regionale aspect te benadrukken, maar vooral om iets letterlijk van buiten naar binnen te trekken en zodoende ook een tactiele een groene kwaliteit voor de gedetineerden creëert.

Het project is in 2010 genomineerd voor de RGD architectuurprijs.